Logo Revo Assurantiën

Onafhankelijk advies. De beste hypotheek voor uw situatie!

hypotheken

Een huis kopen en kiezen voor een hypotheek is een grote stap met financiële risico’s. Je zult je al snel afvragen welke hypotheek is het meest geschikt voor mij en hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Welke hypotheekvorm past het beste bij mij en wat zijn de voor en nadelen van de verschillende vormen. Het is daarom verstandig u goed te laten adviseren bij deze keuze.

Wij zijn graag bereid u te adviseren in een persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis.

Soorten hypotheken:

Voor nieuwe hypotheken die na 1 januari 2013 worden gesloten, geldt dat de hypotheekrente alleen aftrekbaar is als de lening gedurende de looptijd wordt afgelost. Je kunt in aanmerking komen voor renteaftrek als je voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek kiest.

Annuïteitenhypotheek
Een annuïteit is een ander woord voor ‘vast bedrag’. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je iedere maand een vast bedrag (afgezien van eventuele rentewijzigingen). Dit bedrag bestaat uit twee delen. Het ene deel is de rente die je moet betalen over de lening. Het andere deel, de aflossing, wordt gebruikt om de lening terug te betalen.

De voordelen

  • Dit is een eenvoudige, heldere hypotheekvorm.
  • Je hebt belastingvoordeel en relatief lage lasten in de beginperiode.
  • Het geleende bedrag is gegarandeerd afgelost als de hypotheek afloopt.

De nadelen

  • Je netto woonlasten worden steeds hoger.
  • In de beginfase los je nauwelijks af.
  • Het is over de hele looptijd bekeken een relatief dure hypotheekvorm.

 

Lineaire hypotheek
Bij de lineaire hypotheek los je iedere maand een vast bedrag af gedurende de looptijd, waardoor de schuld en de rente (maar dus ook de fiscale aftrek) jaarlijks lager worden

De voordelen

  • Je betaalt gelijk een stuk van je schuld af.
  • Je hypotheeklasten nemen iedere maand wat af.
  • Je betaalt in totaal minder rentevergoeding dan bij bijvoorbeeld de annuïtaire hypotheek.

De nadelen

  • Je lasten zijn aan het begin relatief hoog.
  • In de loop van de jaren neemt je belastingvoordeel af.

 

Hypotheken afgesloten voor 2013
Bij hypotheken afgesloten vóór 1 januari 2013 is het, om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek, niet relevant of je een hypotheek iedere maand (gedeeltelijk) aflost of niet.
Bij deze hypotheeksoorten blijft de rente gewoon aftrekbaar voor een periode van maximaal 30 jaar.

Aflossen
Natuurlijk is het wel van belang om ook bij deze vormen je hypotheek uiteindelijk af te lossen. Dit kan bijvoorbeeld door tussentijds te sparen en aan het eind van de looptijd de hypotheek daarmee af te lossen.

Restschuld
Het bedrag van de hypotheek dat tussentijds of aan het eind niet wordt afgelost, blijft als restschuld over. Vaak is er hierover geen recht meer op renteaftrek. Het is belangrijk om hier goed naar te (laten) kijken.

De hypotheekvormen die tot 1 januari 2013 het meest zijn gesloten:

  • Spaarhypotheek
  • Beleggingshypotheek
  • Traditionele levenhypotheek
  • Hybride- /spaarbeleggingshypotheek

 

In een aantal gevallen geld voor bovengenoemde hypotheken een overgangsrecht!
Samen met de hypotheekregels die gelden vanaf 1 januari 2013 is het overgangsrecht gekomen. Door het overgangsrecht blijven de oude regels gelden tot uiterlijk 2044 voor hypotheken die op 31 december 2012 al bestonden. Je bent dan niet verplicht een eigenwoningschuld met annuïtaire aflossing aan te gaan om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek.

Overgangsrecht hypotheek
Wanneer is het overgangsrecht hypotheek van toepassing? Dit geldt onder andere als:

  • Je op 31 december 2012 een huis met een hypotheek had.
  • Je de bestaande hypotheek die werd gesloten vóór 31 december 2012 oversluit. Het overgangsrecht geldt dan voor het bedrag van de eigenwoningschuld op 31 december 2012, mits tussentijds niet is afgelost. Het huis waarvoor je de hypotheek hebt afgesloten is en blijft je eigen hoofdverblijf. Had je op 31 december 2012 een bestaande eigenwoningschuld die je na 1 januari 2013 aflost? Dan blijven de oude regels van toepassing als je vóór het einde van het kalenderjaar dat volgt op het jaar waarin je de eigenwoningschuld hebt afgelost, een nieuwe lening voor een eigen woning aangaat. Voor een bedrag dat je aan eigenwoningschuld had voor 31 december 2012 geldt dan dat je niet verplicht annuïtair of lineair binnen 30 jaar helemaal hoeft af te lossen.

 

Verandering in hypotheekregels
Het overgangsrecht is het gevolg van veranderingen in de hypotheekregels. Wat betekent het voor de hypotheekrenteaftrek als je wilt extra aflossen of een andere rentevaste periode kiest? We zetten de andere veranderingen in hypotheekregels voor je op een rij. Zo kun je gemakkelijk nazoeken wat het mogelijk voor jou betekent.

error: Content is protected !!